Greenspring Valley Makeover

Former clients of Penza Bailey Architects purchased this property in Greenspring Valley because of the expansive views of the adjacent rolling hills, which were protected by an environmental trust. They asked PBA to design an attached garage with a studio above, a new entrance vestibule and entry foyer, and a new sunroom in the rear of the property to take advantage of the commanding views. The entire house was extensively renovated, and landscape improvements included a new front courtyard and guest parking, replacing the original paved driveway. In addition to the 2 story garage enlargement, PBA designed a tall entrance providing a stronger sense of identity and welcome, along with a 1 1/2 story gallery, allowing light to graciously fill the interior space. These additions served to break up the original rambling roofline, resulting in a thoughtfully balanced structure nestled comfortably into the property.